miercuri, 12 noiembrie 2008

12 noiembrie

Just Love is not enough, Alpha Love is what we need to give. (One of the best connectors between people)

12 comentarii:

Ovidiu spunea...

S-a intamplat vreodata sa fii intr-o situatie in care vrei sa ii transmit celuilalt ca tii la el, ca il iubesti, si cu asta sa il indepartezi mai tare? Sa ii faci o propunere despre care credeai ca va va face fericiti pe amandoi si celuilalt sa i se para deplasata propunerea sau faptul ca te-ai gandit la ea? S-a intamplat vreodata ca intr-o situatie de criza sau intr-o cearta sa arati celuilalt ca tii la el, ca iti pasa de el, sperand sa rezolvi situatia prin asta, dar efectele nu au fost tocmai cele asteptate?
Daca esti o persoana normala, cu o viata normala inevitabil ai trecut prin astfel de situatii. Ai crezut in expresia „all you need is love” si ai crezut ca e tot ce au nevoie si altii. Problema nu e ca aceasta afirmatie ar fi adevarata sau falsa, ci ca interpretarea pe care o da fiecare pentru sine difera de la persoana la persoana si asa ajungem la mai multe tipuri.
Alfa Love este un concept nou, pe care nu il veti gasi la alti psihologi sau autori pana la momentul actual si nici aici nu va fi explicat decat partial si limitat. Dar sa vedem ce inseamna si ce nu. Ati auzit de cazuri in care mama din foarte multa dragoste a avut atata grija de copilul ei, incat atunci cand a devenit adult nu era capabil sa ia nici o decizie responsabila, pentru ca nu mai era mama acolo sa decida si actioneze pentru el? Aceasta nu este Alfa Love, aceasta este Beta Love.
Ati intalnit vreun caz in care parintii nu au reprezentat sprijinul total fata de copii, dar acestia le multumesc chiar si pentru pedepsele pe care le-au primit de la ei? Ati intalnit barbati care sa fie „painea lui Dumnezeu” dar sa aiba dificultati majore in relatiile cu sexul opus? Ati intalnit femei care sa fie foarte deschise fata de barbati, foarte iubitoare si saritoare si cu toate astea sa fie singure?
Atunci cand erati elevi ati intalnit profesori care in ciuda severitatii sa fie indragiti si tinuti minte o viata intreaga, dar ati avut profesori foarte „de treaba” si permisivi si de care ati uitat imediat ce s-a terminat ora?
Ce ii face pe unii sa stie cum sa se comporte in asa fel incat sa fie indragiti, memorati si apreciati, sa fie considerati o sursa de ajutor, inspiratie si lumina in viata tuturor? Ce anume ii face pe altii care isi doresc din inima sa isi arate dragostea si interesul fata de cei din jur si cu toate astea ei sa nu simta deloc acest lucru? Desi sunt deschisi si saritori, toti le spun ca ii apreciaza, dar nimeni nu ii vrea doar pentru ei.
Raspunsurile la aceste intrebari ascunse de-a lungul timpului in insesi complexitatea comportamentului si naturii umane sunt revelate in aceasta carte. Cum sa te comporti cu cei din jur in asa fel incat sa ramai apreciat, memorat si iubit. Cum sa le oferi celorlalti dragoste in asa fel incat sa o considere unica si irepetabila? Care sunt calitatile unei astefel de persoane, care sunt atitudinile si principalele ei credinte, care este modul ei de comunicare cu cei din jur, cum poti deveni o astfel de persoana si multe altele vor fi dezvaluite in aceasta carte absolut revelatoare. O carte ce iti va schimba radical perceptia si ideile despre dragoste, comportament, relatii etc si te va face sa intelegi ceea ce intodeanua ai simit dar nu ai stiut de ce.
Singurul dezavantaj al acestei carti este ca nu a fost scrisa deocamdata. Dar acest aspect este doar temporar :D.
In continuare voi da un exemplu indirect.
In urma unei situatii oarecare, intr-un cuplu, femeia incepe sa fie nervoasa si deschide un subiect neplacut, cu motivul declarat cum ca nu s-a rezolvat problema X. Motivul nedeclarat, cel subconstient era acela de a primi atentie si afectiune. Barbatul poate avea cateva linii de raspunsuri la aceasta situatie.
1. Incearca sa o linisteasca;
2. Se enerveaza si el;
3. O ignora.
In primul caz – daca incearca sa o linisteasca, prin aceasta vrea sa ii arate interesul lui fata de ea si starea in care se afla. Incearca sa rezolve problema, dar de multe ori discutia ajunge in alta parte, la alte probleme interconectate in mintea ei si rezolvarea problemei nu se dovedeste a fi o rezolvare a nervilor. In acest caz, pentru ca barbatul incearca sa gaseasca o solutie, fiind stresat de ea, puterea este la partea feminina. Ea va decide cand incepe si cand se termina discutia. Cu cat incearca el sa fie mai amabil si agreabil, cu atat el detine mai putina putere. Cu cat incearca sa ofere mai multa atentie si afectiune, ea ar putea incetea, dar cu efectul ca acea dragoste nu va fi prea apreciata. In subconstientul ei se contureaza si incastreaza emotional o metoda de a obtine atentie si afectiune – aceea de a te enerva din diverse probleme si a le rezolva in acest mod. – BETALOVE – care o va influenta negativ si in alte planuri ale vietii.
In al doilea caz – se enerveaza si el – aici e o lupta a puterii, in care prin nervi mai mari sau mai mici incearca sa isi restabileasca pozitia. Dorinta de a obtine afectiune se transforma intr-o competitie pentru locul „ba eu am dreptate”. Pozitia de putere poate fi castigata, dar relatia va fi deteriorata, pentru ca devine competitie si nu colaborare. In principiu ramane o tensiune ce se va descarca cu alte ocazii poate mai putin importante. Persoanele care au aceasta atitudine in rezolvarea conflictelor se cearta de la lucruri marunte foarte des.
In al treilea caz - ignorarea, persoana ramane pasiva, nu reactioneaza in nici un fel, sau reactioneaza printr-un blocaj emotional sau intelectual, in sensul ca nu vrea, nu poate , nu stie ce sa faca. Comparativ cu celelalte doua nu poate fi catalogata ca fiind superioara sau inferioara dar are si ea avantajele ei, la fel cum fiecare din reactii are anumite avantaje pentru unul sau altul dintre parteneri.
In primul caz nervii sunt recompensati prin afectiune si asta va face ca nervii sa se repete pentru ca reprezinta o cale, ceea ce va afecta dinamica relatiei de cuplu pe termen lung dar si alte relatii daca exista contaminare. Asupra lui efectul va fi acela de pedeapsa emotionala pentru ca nu a oferit afectiune, si se creeaza o legatura intre oferirea de afectiune si starea de nervi a partenerei, ceea ce va produce un stres emotional.
In al doilea caz nervii sunt pedepsiti cu nervi. Pedeapsa face ca acel comportament sa reapara, dar cu o frecventa mai mica decat in prima situatie.

Mod de raspuns recomandat: nici o re-actie, doar actiune. Problema va fi amanata, va fi adus in fata ceva mai important sau mai urgent, nu este timpul potrivit sau va fi oferita o solutie sau raspuns temporar. Scopul e sa nu intri in jocul nervilor, pentru a nu genera la celalalt ideea ca nervii au efect, ca sunt buni, sau ca reprezinta o cale de abordare sau solutionare a problemelor. Deci nici un raspuns la nervi, iar rezolvarea la problema va fi amanata pana la un moment de echilibru in modul de abordare. Nervii sau starea de enervare sunt de folos in anumite situatii, dar nu vom intra aici in detalii.
In situatia de fata persoana decide ce va face cu propria sa energie la momentul respectiv. Acesta e un semn de putere, iar scopul este ca starea de nervozitate sa nu fie recompensata sau pedepsita, pentru ca asta duce la aparitia ei din nou. Este o situatie in care nu e recomandat sa oferi atentie sau afectiune.

Solutia potrivita la problema va fi oferita atunci cand partenera este calma, destinsa intr-o conversatie normala, cu implicatii pozitive. Afectiunea va fi oferita in mod special in momentele in care partenera s-a comportat conform cu felul in care isi doreste partenerul ca ea sa se comporte. De exemplu, atunci cand a facut un compliment, a facut un serviciu, a raspuns unei solicitari etc. Sau atunci cand isi arata aprecierea pentru ceea ce a facut partenerul. In acest mod, comportamentele pozitive ale ei vor fi intarite si incet incet eliminate obisnuintele impulsive sau irationale.
Acesta este doar un exemplu limitat si chiar banal, dar pentru a asimila 30 de astfel de reactii si comportamente in situatii total diferite si unice, ar trebui sa fii un robot cu o memorie RAM foarte mare pentru a le accesa si rula in timp util. Dar ce anume face ca o persoana sa dezvolte comportamente pe aceasta linie intr-un mod natural, spontan si automat, puteti gasi doar in cartea pe acest subiect. Pentru inscrieri .... faceti completari la ce am spus aici. Multumesc

Anonim spunea...

Intr-un copil, intr-un prieten, si in general, in orice fiinta de langa noi ar trebui sa iubim minunata lume a posibilitatilor si a devenirii...nu proiectiile pe care ni le face sau pe care le achizitionam odata cu educatia... sa iubim modul in care ne-a imbogatit sufletul, gandurile, viata, sa ne bucuram de prezenta sau absenta ei in mod egal, caci daca ea exista pt. noi ca prieten atunci nu conteaza prea mult cat timp petreci cu ea ci cat de bine l-ai petrecut, cat de esential...poti fi esential si in lucrurile marunte chiar si in gluma si in derizoru....
Si raspunzand la intrebare cred ca oferind fara sa ceri neaparat ceva in schimb, fara sa conditionezi, fara sa il faci pe celalat sa simta ca ti-ar datora ceva... Esential este sa stii sa dai, sa oferi dar nu ceea ce crezi tu ca ar avea nevoie celalat, ci descoperind ceea ce isi doreste cu adevarat celalalt sa primeasca... Nu stiu daca nu e o prostie ceea ce spun dar cred ca iubirea tine de vointa proprie (fara a fi o legatura clara si directa), stiu ca parerea generala, toata literalura si mistica iubirii se plaseaza intr-o sfera a nedeterminarii, a inefabilului si a exaltarii dar pt. mine nu este asa... poti sa iubesti daca vrei, si daca te straduiesti sa iubesti mai degraba decat sa detesti...pt. mine tine de optiune...si tot de optiune tine si modul in care iti manifesti iubirea astfel incat sa fie considerata unica si irepetabila.
Pana la urma chiar asa este ... orice astfel de sentiment este unic si irepetabil si depinde in aceeasi masura si de cel care il ofera dar si de cel care il primeste... caci la fel de important este si sa stii sa primesti astfel incat sa ii arati celuilat ca indiferent cate alte zeci de iubiri ai trai... a lui este unica...
In plan mai concret sunt deosebiri mari intre nevoile unei femei si cele ale uni barbat si din acesta cauza si neintelegerea in modul in care fiecarea isi manifesta iubirea si asteaptarile pe care le are ...o mai buna cunoastere a acestor nevoi si asteptari cred ca ne-ar feri de multa dezamagire, tristete si lipsa de iubire...cei drept insa ne-ar lipsi si de minunate opere de arta ..;)))

Anonim spunea...

si inca ceva, cat de temporara este nescrierea inca, a acestei carti :))

Ovidiu spunea...

Cat de comercial am putut sa scriu : ))) oare o sa reusesc sa scriu o carte intreaga in modul asta? Pana la urma e vorba despre nevoia de a oferi iubire, dincolo de ceea ce ne trezeste iubirea, e o nevoie naturala de a oferi ceea ce inseamna iubire. Si cu cat oferi mai mult cu atat se dezvolta si capacitatea de a primi mai multa, tot intr-un mod AL de preferat. Logic, psihologic ceea ce e scris aici. Iubirea chiar daca e opera de arta, ea nu e irationala, ci e doar emotionala pentru noi, in felul asta o primim si contactam. Ea a fost creata intr-o minte superioara, iar principiile ei sunt rational superioare si nu au fost inca download-ate in mintea noastra rationala. Dar se apropie momentul ca ea sa fie din ce in ce mai mult si mai clar decriptata. Daca a trai in iubire inseamna a trai in mister pentru unii si prefera aceasta dimensiune, a trai in mister si necunoscut inseamna in egala masura a trai in intuneric si a-ti placea sa traiesti acolo, dar uneori ... nu mai este necesar.

Anonim spunea...

Trebuie sa gasesti exact tonul potrivit persoanelor care au mai multa nevoie de o astfel de carte...deci s-ar putea sa fie necesar sa fii si comercial...dar in acelasi timp, ar trebui sa reusesti sa aprofundezi unele ideile destul de interesante care arata potential.

Anonim spunea...

Si dupa tine cine ii determina pe oamnei sa manifeste cu preponderenta un tip sau altul de iubire, alpha sau beta? Experientele anterioare, tipul de iubire primita de la parinti, mediul???...si cam cat de greu este sa poate face transferul de la tipul beta la cel alpha...crezi ca este posibil?

Ovidiu spunea...

Fii atent la scenariul urmator. Intrebarile tale creaza o complicare nebanuita a problemei.
Deci ar trebui stabilit daca iubirea alfa exista in mod natural la oameni. In al doilea rand ar trebui stabilit care dintre oameni este capabil sa ofere acest tip de iubire in mod natural si firesc. Dupa ce s-a stabilit acest lucru, este necesara dezvaluirea mecanismelor de gandire, afective si de comportament care determina oferirea unei astfel de iubiri.
In spatele credintelor profunde care mobilizeaza un astfel tip de comportament se afla sensul si scopul unei astfel de iubiri precum si efectele ei asupra receptorilor. Aceste scopuri nu sunt alese nici constient nici intentionat de mintea umana, ci ea este doar o rezistenta prin care ea trece mai departe spre circuitele umanitatii. Scopurile sunt alese de mintea care a creat sistemul.
Scopul acestei carti este tocmai cel pe care l-ai mentionat. Si anume transformarea tipului de iubire oferit de cititor catre receptorii din mediul sau, din beta sau orice alt stadiu ar fi ea in alfa. Efectul acestei schimbari ar putea fi unul ireversibil si chiar mai mult de atat s-ar putea ca persoanele care isi schimba modul de a oferi iubire sa se schimbe din beta sau din orice alt stadiu ar fi in personalitati de tip alfa, fie ca e vorba de barbati sau femei.
Sursa cea mai profunda a comportamentelor umane sunt credintele (fie ele constientizate sau nu) conform cu cele cunoscute pana acum. Mai importante decat credintele sunt dimensiunile la care se racordeaza persoana prin intermediul acelor credinte. Unul dintre obiective ar fi tocmai acest TRANSPLANT DE CREDINTE de la cei naturali AlfaLove la ceilalti, cu scopul de a-i conecta cu dimensiuni similare. Acesta ar fi un mod complicat, dar e modul clasic de evolutie spirituala combinat cu eforturile individuale.
Care ar fi mecanismul in mare: undeva in mintea, corpul, spiritul nostru exista un MECANISM CARE GENEREAZA COMPORTAMENTUL persoanei cu intreaga lui complexitate dupa o serie de algoritmi necunoscuti in totalitate niciodata nici macar de autorul comportamentului. Scopul ar fi ca in randul acelor algoritmi sa fie introdusi o serie de algoritmi noi, care, vor determina o distorsionare ireversibila a celor existenti acolo, in asa fel incat acel mecanism sa creeze credintele si sursele comportamentelor de tip AlfaLove intr-un mod natural, chiar independent de vointa proprie. Atat de logico-matematice vor fi, incat nici nu e nevoie sa creada sau sa intentioneze pentru ca oricum acea distorsiune se va produce.
Dupa ce credintele si sursele de comportamente de tip alfa vor fi create in interiorul MECANISMULUI DE GENERARE A COMPORTAMENTULUI, atunci acestea vor fi replicate in trilioane de exemplare si copiate in fiecare din celulele corpului persoanei respective. De acolo vor actiona, de asemenea, intr-un mod natural.
Ulterior nu va mai fi nevoie ca acel comportament sa fie studiat in profunzime, pentru ca el se afla in mod esential in fiecare dintre componentele corpului, iar atunci cand persoane se va abate de la el, ii va fi semnalat.
Problema cu aceasta metoda e ca ar putea arde unele din circuitele mentale si emotionale normale datorita fragilitatii lor. Pentru asta ar trebui construite sisteme de siguranta, de aceea mediatizarea lor este periculoasa.
Care sunt acesti „naturali”, care sunt algoritmii, care sunt dimensiunile de conectare si care sunt sensurile lor, intr-un episod viitor.

PS1 - Bineinteles ca acesta este un scenariu SF, care daca ar fi real, sau daca as sustine ca este real, atunci as fi intr-un mare pericol. As disparea imediat de pe piata sociala a oamenilor nepericulosi : ))))) cu ajutorul serviciile secrete care studiaza pe ascuns astfel de bloguri =))).
PS2 – Daca este un scenariu SF la momentul 0, nu inseamna ca el nu este realizabil la momentul non-0.

Anonim spunea...

hmmm...beliefs transplant...imi cam esti dator, ori ma treci coautoare ori facem jumate/jumate profitul :)))...

P.S. mai am cateva comentarii de facut legat de subiect...dar astept sa vedem care e targul ;))

Ovidiu spunea...

Cred ca nu m-am prins de faza cu beliefs transplant, nu tin minte sa mai fi auzit asta pe undeva :D, am cautat si pe google :))). Te fac si coautoare si impart si profitul cu tine. Mai prins pe subiect si una din intentiile principale ale unui AL este de a-i sustine pe ceilalti sa se afirme. :P
Sau poate ca tine de domeniul tau si de asta ai spus, ca si cum daca ai zice ca faci consiliere cu celulele tale si le indrumi sa lucreze mai bine pentru tine ... si este un concept din alt domeniu.

Anonim spunea...

M-a bucurat sintagma aceasta, beliefs transform, pt. ca descopera la tine puterea de a dialoga… dialog veritabil, ce presupune rabdarea de a asculta punctul de vedere al celuilalt si capacitatea, cea mai uimitoare pe care o au oamenii, de a-ti adapta rationamentele la ceea ce ai aflat nou, interesant, sau la perceptia celuilat asupra temei...(este din ce in ce mai rar intalnit dialogul in zilele noastre, desi se pune accentul pe comunicare, insa aceasta si-a pierdut principalul instrument, si anume dialogul; astfel, comunicarile noastre sunt monologuri, in care fiecarea ramane inchis in propriile idei pierzand capacitatea de a deveni mai creativ, de a se transforma, de a creste si a deveni mereu ...) de aici gluma nevinovata(care era incarcata de apreciere), asa ca nu te supara pe mine, nu vreau sa-ti amenint proprietatea intelectuala a viziunilor tale proprii... :)

Anonim spunea...

Legat de subiect ...daca pornim de la premisa ca tipul de iubire alpha sau beta ar fi prestabilit genetic... trebuie sa tinem seama ca orice gena se exprima conditionata de mediu...si exista pt. fiecrea setare in parte(encriptata in gena) o multitidine (am putea sa spunem o infinitate) de posibilitati...niciodata la doi indivizi, oricat de identica ar fi setarea (gena) si oricat de fidele conditiile de mediu, exprimarea nu este aceeasi...asa si cu iubirea, indiferent cat de perfect identic ar fi setata exprimarea ei(alpha, beta sau alte variante), intalneste in fiecare om in parte o infinitate de posibilitati... si oricat de mult ne-am dori noi sa gasim tipare sa structuram, sa simplificam nu stiu masura in care real, stiintific am reusi ...

...destul de complicat sa influentezi tocmai mecanismul de generare al comportamentelor...sau este simplu dar depinde de ceva foarte important, de dorinta persoanelor de a-l schimba...inconstient nu cred ca este posibil tocmai pt. ca orice comportament inconstient este filtrat prin sita distrsionanta a constiintei care crede ca-l poate adapta mai bine decat a facut-o natura...

Ma gandesc ca solutia acestei transformari a fost reinterata de fiecarea sistem spiritual in parte... caci ne spune Iisus sa ne iubim aproapele ca pe noi insine....adica cu acelasi tip de iubire si cu aceeasi masura in manifestarea ei, dar nu la fel pe toti, ci pe fiecarea in parte dupa natura lui diferita asa cum noi insine suntem diferiti ... caci nici pe noi nu ne iubim identic in fiecarea clipa, ci divers, in functie de nevoi si de sensibilitatile de moment.

P.S. dar sigur toate sunt supozitii, posibilitati, este atat de inefabila tema...

Ovidiu spunea...

Tipul de iubire nu e determinat genetic, nici nu are cum, pentru ca e vorba de un comportament in primul rand, deci il va influenta mediul mai mult. Daca e sa ne referim la starea care il sustine, ar putea fi vorba si de influente chiar majore. Interesant e ca daca o persoana e de tip alfa - fie barbat sau femeie, nu genereaza neaparat un comportament de tip AL, desi ar avea mai multe sanse sa ajunga la el la maturitate, dar e ceva destul de rar.
Sistemul de modificare a credintelor are in vedere cam urmatorul mecanism: O informatie noua introdusa in sistem va schimba sistemul. Adica dupa ce stii ca focul arde, credinta despre el se modifica radical cat si comportamentul fata de foc. La fel daca stii ca furtul e un pacat, parca ceva te face sa te mai gandesti atunci cand ai ocazia sa iei ceva care nu e al tau.
Prin constientizarea unor aspecte din acest domeniu AL, ar fi vizata o transformare de acest tip in sistemul individual.