marți, 24 martie 2009

24 martie

Cand vrei sa demonstrezi ceva ... esti slab; cand vrei sa faci ceva, devii puternic.

9 comentarii:

Special de Pascani spunea...

eu cred ca esti puternic atunci cind actiunea are finalitate. Motivatia intrinseca poate avea multe surse, suntmulti oameni care actioneaza in compensatie si fac lucruri extraordinare, nu par a fi slabi. slabiciunea mai degraba vine din incapacitatea de a canaliza motivatia asa cum este ea e traseul optim pentru a se finaliza intr un scop.
In rest numai de bine stimabile, ma bucur ca te mai preocupa individul uman.

Unknown spunea...

scuze de semnatura, eram pe alt cont

Anonim spunea...

so...eu nu vreau sa demonstrez nimic, eu fac doar ceea ce e necesar pt. a demonstra ca eu am mereu dreptate ;)))) hi hi hi

Anonim spunea...

Clasica adversitate ego vs self esteem.Cand scopul e sa le arati celorlalti ce tare esti ,esti slab ,iar cand scopul este de a face ceva pentru a-ti arata tie ce tare esti sau doar pentru ca vrei cu adevarat asta indiferent de ce cred ceilalti atunci esti puternic.In concluzie mai bine faci ceva pentru tine si nu te lauzi cu asta decat sa te lauzi cu ceea ce nu ai facut sau ceea ce nu esti.

Ovidiu spunea...

Bune comentarii, e un subiect controversat - motivatia si sursele de energie la care are omul acces. Inca raman pasionat de fiinta umana si pare a fi o pasiune persistent in timp.
Revenind la subiect, atunci cand vrei sa demonstrezi ceva, (de exemplu ca esti puternic) te percepi deja ca slab si vrei sa arati ca nu esti. Daca te percepi ca slab si actionezi in virtuatea acestei imagini de sine, actiunile vor demonstra modul in care te percepi. Mai mult decat atat, nu e vorba de o mobilizare proprie, pentru ca atunci vrei sa ii mobilizezi pe ceilalti sa creada ceva, iar atunci cand scopul nu este de a te mobilize pe tine, corpul nu va genera prea multa energie, iar succesul “actiunii” (demonstratia) depinde de ceilalti si nu de tine insuti.
Un caz particular, daca vrei sa demonstrezi ca esti puternic, o faci doar pentru ca te consideri slab, altfel nu ar avea nici un sens demonstratia.
O alternative compensatorie ar fi sa consideri ca ceilalti au despre tine imaginea ok, pe care ti-ai dori sa o aiba, si sa te comporti ca si cum ceilalti exact asta ar crede despre tine. – asta ar produce o libertate interoara. Observam aici ca importanta acordata felului in care ne judeca si percep ceilalti, duce la pierderea libertatii interioare.
Cand vrei sa faci ceva in schimb - ai un obiectiv, si atunci cand iti definesti succesul si ce inseamna el pentru tine, poti sa inaintezi in mod real catre el. Partea buna este ca depinde de tine, iar puterea nu sta in ceilalti ca in situatia anterioara.
Interesant este ca atunci cand vrei si stii ce vrei sa faci, sistemul corp-minte gaseste o multime de resurse din locuri in care nici nu te astepti, dar pentru aceasta cautare automata, in mare parte inconstienta, este nevoie de o aprobare din partea constientului: si anume dispozitia de a face tot posibilul, a investi toata energia in acea actiune. Iar aceasta mobilizare interioara a resurselor devine putere.

Thx pentru comentariile minunate si inteligente si daca nu va opreste nimic, o puteti face in continuare.

Unknown spunea...

Si totusi, sunt oameni care sunt cu adevarat puternici si nu vor sa demonstreze nimic. si sunt oameni slabi care vor sa demonstreze ca si altii sunt slabi. Nimicnicia are intotdeauna ceva de ponegrit, ceva de cu roata seriozitatea.
e bina ca sensibilizeaza amuzamentul.

Unknown spunea...

scuze

Ovidiu spunea...

Perfecta dreptate specialule, oamenii puternici nici nu isi bat capul cu termeni de puternic si slab prea mult, ci mai degraba: ce ar fi util de facut acum, lasandu-i pe altii sa isi umple timpul cu posibile interpretari - Cum ar fi de exemplu diferenta dintre politicieni si analisti politici. Interesant este ca atunci cand asculti cele doua pareri ai tendinta sa te identifici cu una din cele doua parti in functie de ... cele mentionate mai sus. Desi politicienii vor demonstreze ca au mereu dreptate, iar daca dreptatea nu consta in ceea ce au facut, o cauta in ce efecte genereaza ceea ce au facut :) samd...

a spunea...

pe mine unul... ma enerveaza chestiile de genu` asta, ce vor sa generalizeze! nu prea ai voie sa tragi o concluzie in acest domeniu pentru ca nu e matematica. Cel ce arunca o concluzie de genu` asta, sa o faca pentru el insasi, pentru ca nu face un studiu psihologic pe capatanile a unor oameni de diferite varste, clase sociale, sau pozitii geografice si cine stie ce alte criterii. si...ca o CONCLUZIE :) ...cel ce concluzioneaza, inceteaza sa gandeasca! pa... (eu am terminat doar de scris :) )