joi, 16 iulie 2009

16 iulie

Uneori trebuie sa decizi cine va fi castigatorul - tu sau orgoliul tau. Nu pot castiga ambii intotdeauna

2 comentarii:

smoke flies spunea...

Atata timp cat esti TU cred ca orgoliul este scos din ecuatie, pentru ca orgoliul este o reactie la frustrare, o modalitate de a ascunde un complex, de a compensa o lipsa.

Cand esti tu, esti constient atat de plusurile tale, cat si de minusuri, le accepti si te comporti in consecinta. In momentul in care iti cunosti un minus si il accepti, daca cineva te critica, e posibil sa iti creeze un disconfort de moment daca e foarte intens, dar nu te va deprima, pentru ca tu stii ca acel minus nu te descrie pe tine ca persoana, ci e o parte infima din tine.

De asemeni daca cineva te lauda, daca esti constient de acea calitate a ta si o valorizezi, remarca te va bucura, dar nu te va extazia ca si cand ai fi aflat ceva fantastic despre tine de care nu erai constient.

Orgoliu ar fi sa vrei sa "castigi" intotdeauna, cand stii ca nu e posibil; plus ca unele "esecuri" sunt niste mari "castiguri" sau te conduc spre ele.

Ovidiu spunea...

Cand esti tu, si esti constient ... pentru a fi constient de tot ce ar fi normal sa fii constient, presupune un consum de energie destul de mare pentru procesari rationale si emotionale suplimentare. Acea energie nervoasa nu e intotdeauna la dispozitie, sau e orientata in alte directii necesare. Orgoliul a aparut ca un mecanism necesar cu cateva presetari si obiective care sa actioneze automat, dupa reguli proprii sau preluate din jur, fara sa mai fie necesar consumul de energie. E ca un fel de suplinitor care ii face treaba titularului. Intr-o faza initiala el isi face bine treaba, dar la un moment dat, dupa ce are ceva succes, are impresia ca el a devenit titularul intre timp. Atunci cand se crede titular, are impresia ca obiectivele lui trebuie impuse si titularului. Titularul are un scop pe termen lung, el pe termen mai scurt. Daca titularul se lasa impresionat de suplinitor ... e pierdut. In principiu face o treaba buna, decat ca unele din obiectivele lui nu sunt necesare.