joi, 31 iulie 2008

31 iulie

Psihologii sunt acea categorie de persoane care au nevoie de o facultate anume pentru a putea vedea la altii mai multe probleme decat la ei insisi.

3 comentarii:

Unknown spunea...

Poate ai ceva cu dumnealor psihologii dar sunt mai multe categorii din cite a reesit din un studiu a unui coleg prin anu trei. Cica sunt psihologi care au facut facultatea pentru ca suna bine, altii pentru ca aveau nevoie de ajutor, altii pentru ca babacu i a tremis acolo, altii ca trebuiau sa faca si ei o scoala inalta si o categorie de curiosi. Ceva de genu ca vreau sa devin psiholog si sa fac cariera nu prea s a gasit. Tu din ce categorie faci parte, ca sunt curios din fire.

Anonim spunea...

E o intrebare supraincarcata as putea spune.... asa e? Din ce categorie fac parte,... iar daca m-as incadra eu in una, oare ar fi viziunea completa? Cu siguranta nu. Probabil din dorinta de a intelege acele lucruri pe care nu mi le putea explica cineva, pentru a-mi raspunde la intrebarile care pe altii doar ii stanjeneau, si marea surpriza a fost ca facultatea in sine nu prea mi-a oferit raspunsuri, decat poate .... inceputuri de raspunsuri. Cautarea si gasirea tine tot de cel care vrea sa afle si mai putin de un sistem in sine, mai ales ca o stiinta ca psihologia are in jur de 150 de ani, si in atata timp abia daca a apucat sa se defineasca pe ea insesi, dar nici asta prea clar.
Curiozitatea ca motivatie mi se pare una superioara celorlalte, desi nu e orientata spre ceva anume.
Dar ceea ce inseamna viata si fiina umana mi se pare un domeniu care poate face curios pe oricine, si cred ca e "muntele" care merita cu adevarat explorat in toate detaliile sale. Interesant este ca pe masura ce intelegi mai multe despre fiinta umana, comportament, gandire... etc, ai tendinta sa vezi oamenii ca pe niste robotei biologici care functioneaza dupa legi extrem de precise dar pe care nu a reusit momentan stiinta sa le identifice foarte exact. Mai interesant e ca omul seamana cu universul - cu cat descoperi mai mult despre el, cu atat descoperi ca este mai nelimitat.

Anonim spunea...

Psihologia pare o stiinta privilegiata caci iti da posibilitatea sa folosesti experienta celorlalti pt. a te exploata pe tine insusi si invers…dar cred ca in fond orice stiinta iti da posibilitatea sa faci lucrurile astea atat timp cat poti pastra privirea de ansamblu…sunt reguli care cred ca se aplica atat in lumea organica cat si in cea minerala … modul de comportare al unor ioni sau al unor electroni poate fi destul de interesant si relevant …spun asta pt. ca am impresia uneori ca putem trage aceleasi concluzii din cele mai diverse situatii, lucruri numai sa vrem si sa fim atenti…si sa cautam normal

Legat de stiintele astea care s-au dezvoltata unele mai devreme altele mai tarziu…ma gandesc daca initial omul care cunostea totul empiric fara sa aiba la indemana instrumentele atator ramuri ale stiintei, era mai limitat sau mai nelimitata decat noi…e adevarat ca studiu de orice natura iti ofera nu atat raspunsuri cat mai mult intrebari…adica studiezi studiezi si abia dupa ce acumulezi foarte mult incepi sa-ti pui intrebari din ce in ce mai interesante care te fac sa inaintezi sau nu in cunoastere…e tentant sa crezi ca stiinta si cunoasterea stiintifica au o finitudine ca poti spera sa afli tot … dar dupa cum spui si tu ai descoperit ca oamenii sunt niste robotei biologici care se comporta dupa niste legi extrem de precise si cu toate astea iti pare ca aceste legi le da posibilitatea sa fie nelimitati ca si universul insusi…interesanta concluzie la care ai ajuns si contradictorie totusi...desi probabil ca sunt adevarate ambele ipoteze