miercuri, 29 aprilie 2009

29 aprilie

Sanatatea mentala este atunci cand ii poti iubi pe ceilalti.

5 comentarii:

Presagio spunea...

Ma gandesc daca cumva aceasta stare de sanatate nu o avem cumva toti in copilarie si apoi incet, incet reusim sa o pierdem...iar restul vietii ne straduim sa o recapatam; sau ar trebui cel putin sa ne straduim sa ajungem din nou la ea.

Presagio spunea...

Starea mea de sanatate mintala e cam degradata lately ;)))

Ovidiu spunea...

Ma asteptam sa te intrebi ce legatura este intre cele doua, ce are a face una cu cealalta mai mult decat o exprimare metaforica, dar dilema asta complica RAU de tot lucrurile :)),

Presagio spunea...

Exprimarea ta metaforica este foarte evidenta pt. mine deci dubii cu privire la ceea ce postuleaza nu am, in schimb imi ridica multe alte intrebari ... ce fel de iubire fata de ceilalti defineste aceasta stare de sanatate; ca e simplu sa spui iubire dar e complicat sa gasesti exact drumul iubirii care sa duca la sanatate si nu la contrariul ei; si evident cea referitoare la ideea ca aceasta stare exista in noi si poate am pierdut-o. Ma gandesc ca nu putem dobandi ceva care nu exista deja in interiorul nostru...sau nu putem descoperi ceva decat daca face parte din structura noastra intima...cateva dileme

Ovidiu spunea...

Cred ca ideea ta bate in alta parte. Atunci cand am scris definitia, m-am gandit daca sa fie sanatatea mentala e atunci cand ii iubesti pe ceilalti, sau atunci cand ii poti iubi pe ceilalti.
Fara a incerca sa raspund dilemelor tale, o sa sustin ca atunci cand ne referim la sanatatea mentala la un copil, atunci cand nu are nici o experienta de viata, nu are nici principii inoculate, nu are nici valori, suferinte si dezamagiri la activ, tendinta de a iubi este o naturala, neobstructionata de nimic. Dupa ce incepe socializarea, lucrurile se schimba.
Corpul uman a fost creat cu posibilitatea de a iubi si a fi fericit continuu, dar pentru a simti asta la fel de intens pe termen lung, ar fi necesare anumite antrenamente a glandelor hormonale pentru a putea sustine aceste stari, cam pe acelasi principiu pe care se bazeaza culturismul pentru a mentine muschii puternici. Doar ca aceste antrenamente le fac yoghinii, calugarii care se concentreaza pe interior sau alte categorii de acest gen de practicieni. In rest am putea spune ca exista potentialul, dar nu neaparat si senzatiile la fel de intense.
Dincolo de acest aspect al rezistentei organismului la emotii intense de durata, revin la sanatatea mentala - cu cat omul inainteaza in varsta, informatiile, atitudinile, credintele etc se aduna in memorie, ele de multe ori se contrazic, si in diferite momente de viata ele obstructioneaza posibilitatea de a fi bun, iubitor, deschis etc.De multe ori apar blocaje emotionale, de diverse tipuri, care duc la schimbarea fluxului energiei emotionale, sau inversarea directiei lui. Atunci apare o senzatie de lipsa de sens, tristete etc. aceste stari fiind si semnalele care indica necesitatea unei schimbari.
Pe de alta parte procesele mentale in conditii normale, sunt strans legate de procesele emotionale, astfel, orice ideea despre iubire care devine fixa, poate deveni obstacol in calea ei.
Pentru a reveni la varietatea emotionala pozitiva si la potentialul de a iubi, atunci este necesar ca mintea sa faca o restructurare in informatiile pe care le detine despre atitudini, valori, experiente de viata trecut, planuri de viitor etc. Restructurarea daca este realizata in baza acestui principiu, va duce la o deblocare a energiei emotionale, care va genera stari emotionale pozitive, de euforie, entuziasm, si chiar senzatia ca lumea, viata, viitorul, sunt ok, iar oamenii merita sa fie iubiti.

Prin urmare am putea spune ca Sanatatea mentala este capacitatea de a restructura informatiile de orice tip, valorile si atitudinile despre prezent, trecut, viitor, obiective, asa incat persoana sa deblocheze energiile emotionale suficient de mult incat sa simta iubire pentru ceilalti.

* Aici ar putea aparea o mare dilema – cum sa structurezi o cantitate atat de mare a informatii, de unde sa incepi, cum se la ierarhizezi, etc ar presupune necesitatea unei stiinte intregi, care sa vina cu sute de pagini pentru a explica detaliat despre cum sa gandesti in tot felul de mici situatii de viata in asa fel incat sa ramai pozitiv si echilibrat.
Calitatea acestei "definitii", este ca atunci cand ai idee care sunt semnele de sanatate mentala si daca intentionezi sa ai potentialul de a-i iubi pe ceillalti, atunci mintea va gasi metodele cele mai potrivite de la caz la caz, prin numeroase combinatii pentru a ajunge la acel obiectiv.
**La fel, ar fi interesant de despicat firul in patru pentru a descoperi ce inseamna si ce nu a-i iubi pe ceilalti, incat sa nu fie boala mentala sau emotionala, curand o sa incerc sa scriu cateva cuvinte despre asta. Tendinta de care spuneai este naturala :), iar in ce priveste relatiile de cuplu mai intra cateva variabile in plus in joc.